Porcs senglars menjant restes d'aliments trobats a la brossa (ACN/JARC)

La hipòtesi de l'entrepà, principal teoria sobre l'origen del brot de pesta porcina africana

La seqüenciació del material genètic dels porcs senglars infectats ha de permetre descobrir d'on ve el virus i com pot haver arribat a Catalunya
La periodista Virginia Arque mirant a càmera
Periodista de 3CatInfo
4 min

Encara no se sap d'on ve el brot de pesta porcina africana detectat en porcs senglars aquesta setmana ni com ha arribat fins aquí després de 30 anys sense el virus a Catalunya, però el Departament d'Agricultura està convençut que se n'acabarà trobant l'origen.

La pesta porcina africana (PPA) és una malaltia molt contagiosa que només afecta porcs senglars i de granja i que provoca la mort en pocs dies de pràcticament tots els animals infectats. No afecta la salut dels humans ni tampoc la de la resta d'animals domèstics o salvatges, que no s'encomanen però sí que la poden transmetre si hi entren en contacte.

D'aquí ve la insistència a la població de no acostar-se a la zona zero, focus del virus, pel risc d'escampar-lo sense adonar-se'n. Aquest diumenge, el conseller d'Agricultura ha anunciat un reforç del dispositiu de detecció i control de virus, i ha advertit de sancions si s'incompleixen les restriccions.

Com s'encomana?

Les vies de contagi són per contacte directe amb altres porcs o senglars infectats o per contacte amb restes biològiques o objectes contaminats, des de persones, animals o paràsits com les paparres, fins a soles de sabata, rodes de vehicles o camions de transport de bestiar.

I també pel consum d'aliments infectats, que és la hipòtesi més probable en aquest cas, segons els experts.

La clau: la seqüenciació de l'ADN

Per esbrinar-ho, s'està fent la seqüenciació del material genètic de mostres extretes dels porcs senglars trobats morts a Cerdanyola per PPA. Això permet veure si hi ha una relació epidemiològica amb virus d'altres països del món.

"Fer la seqüenciació és com buscar noms, cognoms o avis", explica Vicens Enrique-Tarancón, coordinador del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, en una entrevista a 3CatInfo. "Sabrem d'on ve aquest virus, amb què està relacionat genèticament, si és la soca de Geòrgia o d'Itàlia o d'on és", ha explicat.

Si resulta que ve de molt lluny, és a dir, que el virus ha fet un salt de molts quilòmetres, el més probable és que hagi arribat a través del moviment de productes animals contaminats llençats a les escombraries.

La teoria de l'entrepà

"La principal hipòtesi és la teoria de l'entrepà", diu aquest veterinari. "Que algú que passava en trànsit per aquí portés un embotit que tingués el virus, que no afecta les persones, i se'n desfés". "Si et desfàs d'un menjar residual que no vols i el llences ho has de fer en un lloc correcte", avisa. "I ens hem d'acostumar a tenir els contenidors tancats", afegeix.

El fet que els primers porcs senglars morts s'hagin trobat a Cerdanyola, a tocar de Collserola i a prop de la Universitat Autònoma de Barcelona, d'autopistes, carreteres i àrees de servei, alimenta encara més aquesta teoria.

El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, també ha apuntat aquest dilluns a aquesta hipòtesi: "L'opció més probable és que un embotit, un entrepà, menjar contaminat arribés a les escombraries. Com que Bellaterra és una zona de molt trànsit de pas de tot Europa, és factible que un porc senglar s'ho mengés i es contaminés... El fet de no haver detectat porcs senglars en altres zones de Catalunya o França fa pensar que ha fet aquest salt via transport humà."

I per això s'ha tancat l'accés al parc natural de Collserola, on hi ha una població de 900 porcs senglars que sovint es mouen cap a algun dels nou municipis que tenen a l'entorn, on furguen a les escombraries o entren en contacte amb la població que els alimenta. El parc de Collserola rep cada cap de setmana entre 5.000 i 6.000 visitants, a més de les persones que hi viuen, unes 16.000.

"La fauna salvatge l'hem d'allunyar dels humans", diu Enrique-Tarancón, que avisa: "Tenen el seu medi i no els podem acostumar a viure al nostre, perquè són font de malalties."

Tres porcs en una granja
Les granges de porcs estan reforçant les mesures de seguretat i control perquè el virus no hi entri (ACN/JARC)

Cap granja afectada

El Departament d'Agricultura ha confirmat aquest diumenge que s'han fet anàlisis als porcs de les 39 granges que hi ha a l'àrea de sis quilòmetres a la rodona des del focus de la infecció i no hi ha hagut cap cas positiu. Així i tot, per protocol, aquestes explotacions no podran exportar la carn dels seus porcs i hauran de quedar confinades almenys durant un any.

El fet que no s'hagi detectat cap positiu demostra, segons el veterinari del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, que "no ha arribat ni amb animals d'importació ni per persones del sector":

Les granges de producció estan perfectament sanes, no tenen la malaltia.

Les explotacions ramaderes, que estan protegides per tancats, ben perimetrades i amb els porcs en instal·lacions a cobert, també han de reforçar i extremar les mesures de seguretat i control per evitar que el virus acabi arribant a les granges.

El govern també ha demanat a la ciutadania que no s'acosti a les zones amb restriccions, extremi la neteja de papereres i contenidors, situï les menjadores de gats en llocs elevats i no alimenti els senglars. I que si troba un senglar mort, no el toqui i truqui al 112.

Avui és notícia

Més sobre Ramaderia

Mostra-ho tot